Pagina 1 van 1

Verloren snelheid Tomos Revival door garage, zelfs met 60cc upgrade.

Geplaatst: 27 apr 2021 16:57
door Anonyman
Garage heeft een GLOEDNIEUWE 50cc cilinder op mijn A55 blok gezet (met nieuwe zuiger en krukas moer), eerst reed deze 65 op de teller (ong 55/57 km/u) en na het vervangen had de brommer niet eens meer genoeg power om boven de 50 op de teller uit te komen. dit resulteerde in een gloednieuwe 60cc maar ook hier mee was de maximale snelheid maar 55 km/u op de teller (Met meewind) Ik mis mijn snelheid!

Lang verhaal kort, de garage heeft mijn Tomos Revival vast gereden. de krukas moer is gebroken en dit heeft geresulteerd in het vervangen (uiteraard) de moer, de de cilinder en de zuiger van mijn A55 blok voor een gloednieuwe 50cc cilinder. Maar, hiermee had hij niet eens genoeg power om stationair te lopen of boven de 50 km/u uit te komen (dit is dus waar de power verlies plaats heeft gevonden). Het enige want in de tussentijd verranderd is, is de sproeien die naar een 66 is gegaan (ik heb een bullet uitlaat). Dit heeft geresulteerd in een gratis 60cc zoals hier boven te lezen is maar ook dit heeft niet gecompenseerd voor het verlies in snelheid. (een verlies van ongeveer 10km/u). Goed om te weten is dat dit een rampenverhaal is bij deze garage en dat mijn brommer hier in totaal 2 maanden heeft gestaan, ik vermoed dat in de big picture makkelijk dingen over het hoofd kunnen zijn gezien die de monteur en tevens eigenaar niet wist maar mensen hier meteen zien dus ook simpele antwoorden zouden kunnen werken.

te totale lijst aan aangepaste dingen bij de garage zijn (volgens de garage):

nieuwe elektrische start
vervangen bougie
nieuwe sproeier 66
nieuwe ontsteking
nieuwe krukas moer
nieuwe 60cc cilinder/zuiger

aangezien alle nieuwe onderdelen gratis waren en ik ze groot en deels zelf heb gezien hebben ze ook weinig rede om hier over te liegen.

andere nuttige info:

De revival heeft een bullet uitlaat
12.000 km op de teller
tandwielverhouding is nog het zelfde als voorheen toen hij 65km/u teller reed.
voorheen trok de brommer minder snel op maar had een hogere topsnelheid.
voorheen was de sproeier ergens in de 50, ik vermoed 58.
ook valt mij op dat bij het warm lopen van de 2 takt mijn achterwiel eerst uit zichzelf ging draaien maar nu stil staat als de brommer op de standaard staat.

Re: Verloren snelheid Tomos Revival door garage, zelfs met 60cc upgrade.

Geplaatst: 27 apr 2021 18:21
door shadowranger
Wat is de reden om je Revival in eerste instantie al bij een garage in onderhoud/ reparatie te geven? Die hebben 0 verstand van dergelijke brommers.

Ik heb maar 1 advies:

Heb je garantie of niet? Zo ja, dan is het hun probleem om het op te lossen. Net zolang totdat je tevreden bent. Als ze dat niet willen/ kunnen mag je dit ook bij een specialist laten doen op hun kosten, maar vraag dit eerst even na bij je WA/ Rechtsbijstandverzekering adviseur.

Misschien moeten ze de oude onderdelen eerst maar eens terugzetten (heb je deze teruggekregen?), want er is nogal wat verschil tussen origineel en imitatie. Daar lees ik niets over. En wat betreft de cilinder(s), als er kleine spoelpoorten in zitten is het niet verwonderlijk dat je power mist als in jouw originele cilinder grote spoelers zitten. Ik neem aan dat de carters wel de grote spoelers hebben en er ook een goede (lees: passende) pakking op is gezet anders heb je een bak valse lucht.

Ik snap alleen niet hoe een krukasmoer kan breken. Misschien kun je uitleggen wat er allemaal aan vooraf is gegaan.

Re: Verloren snelheid Tomos Revival door garage, zelfs met 60cc upgrade.

Geplaatst: 27 apr 2021 18:55
door Anonyman
Bedankt voor je reactie

Ik heb de Revival nu iets meer dan een jaar geleden aangeschaft via marktplaats van iemand met alle onderhoudspapieren en al. Hij heeft het tot ik hem bij de garage heb afgeleverd altijd erg goed gedaan naast dat hij erg traag op trok. Ik ben goed met accessoires maar heb niet zo veel verstand van het blok en de techniek dus ik heb hem afgeleverd om de elektrische start te laten maken en hem wat sneller op te laten trekken. Ik heb zelf de bullet uitlaat er op gezet en nooit de sproeier aangepast dus van daar dat de garage daar mee begonnen is en toen de elektrische start was gemaakt en de sproeier vervangen was is de krukas gebroken. Deze bleek met een stevige substantie deels AAN ELKAAR GELIJMT te zijn, geloof het of niet, ik heb de krukas moer zelfs nog bij de garage bekeken. Door het breken van de moer is de hele cilinder en de zuiger volgens de garage beschadigd. Ik geef eerlijk toe dat ik na 2 maanden en zo veel nieuwe gratis onderdelen te vrede genoeg was om zelf op zoek te gaan naar of een nieuwe garage of een eigen oplossing, van daar dat ik op dit forum begin met deze zoektocht. De oude onderdelen heb ik helaas niet meer maar ik denk dat ik deze technisch gezien nog wel zou kunnen opvragen bij de garage. Ik heb de zuiger nu ongeveer 50 + km ingereden dus ik weet ook niet of dat nog verschil zou moeten maken.

Edit het is een 60cc DMP cilinder
hoe weet ik of ik de carters grote of kleine spoelers hebben? ik ben vrij nieuw als het gaat om het motorblok zelf

Re: Verloren snelheid Tomos Revival door garage, zelfs met 60cc upgrade.

Geplaatst: 27 apr 2021 19:50
door shadowranger
Nogmaals, als ik het verhaal zo hoor, is en blijft dit het probleem van de garage. Immers is de brommer gebracht voor reparatie/ onderhoud terwijl deze nog gewoon goed liep. Los van het feit wat er kapot is gegaan, is dat hun schade. Ongeacht of het probleem al bestond en jij/u ervan wist of niet.

Dat ze nieuwe onderdelen hebben gemonteerd is niet meer dan logisch, echter het probleem blijft of is zelfs verergerd. Dus in mijn optiek contact opnemen met deze garage en tot een oplossing komen.

Re: Verloren snelheid Tomos Revival door garage, zelfs met 60cc upgrade.

Geplaatst: 27 apr 2021 22:20
door fons716
Bedoel jij dat de krukasmoer de oliepomp niet meer mee nam en daardoor je cilinder is warm-vast gelopen omdat hij geen olie meer kreeg.

De meenemer op de moer is erop gevulkaniseerd...die gaan wel eens vaker los.

Re: Verloren snelheid Tomos Revival door garage, zelfs met 60cc upgrade.

Geplaatst: 27 apr 2021 23:42
door Anonyman
Dat is exact wat er is gebeurd, enig idee of dat snelheidsverlies heeft kunnen veroorzaken bij andere onderdelen dan die al vervangen zijn? Het geld van die garage maakt mij niet zo veel uit dus ik wil vooral weten wat ik misschien zelf nog kan doen of waar ik nog voor naar een expert kan gaan. Na 2 maanden wachten tot de garage klaar was heb ik besloten om gewoon met de brommer die nu verder prima werkt door te gaan zodat ik zelf een oplossing kan zoeken.

Re: Verloren snelheid Tomos Revival door garage, zelfs met 60cc upgrade.

Geplaatst: 28 apr 2021 08:59
door fons716
Als er eerst een originele a55 cilinder op zat die 65 op de teller liep vraag ik mij af wat er aan die cilinder gedaan is want dat haalt hij std niet...is die cilinder bewerkt door bv de uitlaatpoort te vergroten.

Bij welke snelheid liep hij vast, als dat bv bij 60 km/h is en hij slaat ineens vast krijgt de krukas een grote klap, krukas kan dan krom of uit balans zijn.

Kijk even naar de foto's of je deze cilinder met grote spoeler eerst had https://www.marktplaats.nl/a/fietsen-en ... nieuw.html

Re: Verloren snelheid Tomos Revival door garage, zelfs met 60cc upgrade.

Geplaatst: 28 apr 2021 09:06
door ief
Welke uitlaat zat er voorheen op?

Re: Verloren snelheid Tomos Revival door garage, zelfs met 60cc upgrade.

Geplaatst: 28 apr 2021 14:55
door Anonyman
om even snel op alle nieuwe reacties te antwoorden. Hij liep vast rond de 60 km/u teller volgens (ongeveer 53 in de praktijk), de vorige uitlaat was een Tomos standaard (dus niet de standaard van de revival), maar hij heeft met die uitlaat ongeveer een half jaar 65 teller gereden voordat de garage hem in de prak reed dus ik weet niet of dit relevant is. Ik weet niet of de uitlaatpoort origineel vergroot was maar het valt mij op dat sinds de nieuwe cilinder bij de aansluiting van de uitlaat het chroom verkleurd naar een messing kleur als je een stukje gaat rijden, voorheen was dit niet zo. Ook het feit dat hij stationair op de standaard niet het wiel draaiende houdt is iets wat ik erg opvallend vindt. De andere dingen ga ik nog even nakijken bij de garage, ik hoop dat ze de oude onderdelen nog hebben liggen.

Re: Verloren snelheid Tomos Revival door garage, zelfs met 60cc upgrade.

Geplaatst: 28 apr 2021 16:50
door fons716
Voel eens aan het wiel of hij wel goed vrij loopt, misschien hebben ze de remkabel net iets te strak afgesteld.
Zonder ketting erop moet het wiel tig keer ronddraaien als je er een slinger aan geeft, met ketting erop heb je weerstand van de draaiende delen in het blok.

Re: Verloren snelheid Tomos Revival door garage, zelfs met 60cc upgrade.

Geplaatst: 28 apr 2021 18:54
door Anonyman
hier zeg je me wat! De rem van mijn achterwiel staat relatief los en als ik die met ketting een slinger geef draait die nog steeds vaker rond dan mijn voorwiel, deze maakt maar 1 a 2 rondes en voelt stroef aan! Ik ga hier meteen naar kijken, zijn deze makkelijk zelf af te stellen?

Re: Verloren snelheid Tomos Revival door garage, zelfs met 60cc upgrade.

Geplaatst: 28 apr 2021 20:59
door fons716
Bij een schijfrem worden de remblokken niet teruggetrokken door een veer dus dat wiel loopt wel iets zwaarden dan een trommel rem.