Pagina 1 van 1

Tomos snor houd op top wat in.

Geplaatst: 26 jul 2020 14:10
door bromscoot
Ik heb een probleem met een tomos snor quadro uit 2015.

Het probleem is dat ik met de tomos wel kan rijden, maar op top in gaat houden en een beetje stottert.
Ik vermoed dat dit te doen heeft met het begrenzer buisje wat in het luchtfilter zit die naar mijn idee wat dicht geklemt zit en dus bij hogere snelheid wat gaat afremmen, en door te kort aan zuurstof op hogere toeren wat begint te stotteren.

Ik weet zeker dat het probleem niet aan de sproeier ligt want deze is 49 orgineel vanuit de fabriek. En daarop zal die altijd dan ook goed moeten rijden..

Ik vraag mij af hoe dat buisje precies in de luchtfilter kast hoort te zitten. (kan natuurlijk ook een ander luchtfilter kopen)
maar een quick fix lijkt mij om te zorgen dat hij nog goed kan ademen en in het oude filter iets moet wijzigen.

Ook vind ik het een beetje vreemd dat het vrij moeilijk is dat de tomos 35km/u op de teller gaat. Meestal mag ik blij zijn als hij de 30km/u op de teller aan tikt.

Wat ik vooral wil is dat hij met deze setup gewoon mooi vol vermogen gaat lopen zonder enige stotter bij het draaien van de motor.

Mijn setup is het volgende:

Tomos originele cilinder + snor zuiger + bromkop
Speedy uitlaat
14/9 carb met 49 sproeier en origineel filter.
26 twv
31 twa

( dit zou toch wel 35km/u op de teller moeten gaan?)

Reed vroeger met deze setup:

Tomos originele cilinder + bromzuiger + bromkop
Speedy uitlaat
14/12 carb met xxx sproeier en origineel filter zonder prop
26twv
28twa.

Dit deed toen al 40km/u in het echt. (gemeten langs de weg) op deze tomos zat geen km teller)

Re: Tomos snor houd op top wat in.

Geplaatst: 26 jul 2020 17:55
door bromscoot
Weet iemand misschien hoe dat buisje in het luchtfilter hoort te zitten?

Re: Tomos snor houd op top wat in.

Geplaatst: 26 jul 2020 18:54
door bromscoot
Probleem is opgelost. Stottert niet meer en rijd nou normaal.. Vraag me af hoeveel winst in snelheid een 14/12 carb zal geven als er al winst is.

Re: Tomos snor houd op top wat in.

Geplaatst: 26 jul 2020 19:39
door fons716
Gewoon proberen zou ik zeggen, anders kun je altijd nog 1 of 2 gaten boren in de zuiger...of sleuf gaten maken.

Re: Tomos snor houd op top wat in.

Geplaatst: 26 jul 2020 19:56
door bromscoot
Alleen bij proberen moet ik wel weer een carburateur gaan aanschaffen en dat is extra kosten maken.. Maar als iemand weet om 5 km harder te kunnen zonder het ATW te vervangen of uitlaat zou dat mooi zijn.
Zelf prutsen aan de zuiger doe ik liever niet, koop dan liever een zuigertje waarvan ik weet dat het achteraf geen andere problemen gaat opleveren. Heb eigenlijk niet zoveel zin om de cilinder er weer eraf te trekken, na al die moeite om de tomos weer rijdend te krijgen. Wil die 5km extra om hem net wat beter lopend te krijgen zodat al te veel op te vallen.

Maar ik heb het vroeger al eens gehad dat me snor 40km liep en toen er ineens een agent op motor achter me reed om me snelheid te klokken.. Dus ja 40 vind ik dan net iets te hard. Ben wel iemand die graag wat door wilt rijden.

Re: Tomos snor houd op top wat in.

Geplaatst: 26 jul 2020 23:38
door fons716
Durf niet exact te zeggen hoeveel hij harder gaat met een 12 mm, wat ik wel weet is dat je met tw 26-31 1000 toeren meer moet draaien om 5 km/h harder te gaan.
30 km/h is 6043,61 toeren
35 km/h is 7050,88 toeren

Re: Tomos snor houd op top wat in.

Geplaatst: 26 jul 2020 23:52
door bromscoot
Durf niet exact te zeggen hoeveel hij harder gaat met een 12 mm, wat ik wel weet is dat je met tw 26-31 1000 toeren meer moet draaien om 5 km/h harder te gaan.
30 km/h is 6043,61 toeren
35 km/h is 7050,88 toeren
Dat zelfde verhaaltje heb je ook met een ATW 28.. Alleen dan verleg je de snelheid. Ik wil echt dat hij niet sneller gaat dan 35km op de teller ook al moet hij net even iets meer toeren maken.

Dan gaat naar 35km/u makkelijker met een 28atw en moeilijker naar 40 met meer toeren.

Welke sproeier zit er standaard vanuit de fabriek in een 14/12 voor tomos? Wellicht 54 op de gok?

Re: Tomos snor houd op top wat in.

Geplaatst: 27 jul 2020 10:17
door fons716
Ik zou het wel aan durven met een 12 mm, gaat het dan iets te snel dan is dat simpel op te lossen door de uitlaat iets te knijpen.
Jaren geleden werd mijn kenteken in beslag genomen (voor de wok melding) van mijn puch maxi, kreeg 4 weken de tijd om hem weer netjes 45 of 50 te laten lopen.....liep later netjes 48 op de rollerbank met de snelle polini er nog op en kreeg mijn kenteken weer terug.

Re: Tomos snor houd op top wat in.

Geplaatst: 27 jul 2020 11:49
door bromscoot
Dan ga ik die 14/12 maar proberen.

Misschien remt die nou wel iets te veel i.v.m deze carb als die naar top moet gaan.

Wil trouwens ook nog een 50 sproeier proberen.. Merk toch wel als hij in het begin moet starten toch dik de choke erop moet. Ik weet dat dit normaal is. Maar als de choke eraf gaat vermoed ik dat de sproeier toch een beetje groter kan / mag.

Re: Tomos snor houd op top wat in.

Geplaatst: 27 jul 2020 13:54
door fons716
Wel een echte dell nemen anders kun je een hoop ellende hebben, zijn ook te koop zonder zeef-gaas filter en dat zwarte kapje.
https://www.tomoshop.nl/tomos-motor-ond ... ilter.html

Re: Tomos snor houd op top wat in.

Geplaatst: 29 jul 2020 03:25
door bromscoot
Ik vind de snor brommer niet zo mooi lopen met het begrenzer buisje + 14/9 + hd kop.. (merk ook het onverbrande mengsel op wat in de binnenkant achteraan in de uitlaat zit. (kleinere sproeier zorgt er alleen voor dat de tomos alleen maar lastiger te starten is (ik vermoed meer dat hij teveel op lucht word geremt op dit moment. En met die prop gaat het nooit zuiver lopen.
Alleen in het begin gaat het wel even goed als die van stilstaand de optrek maar naar ongeveer 25 / 30km op de teller.
Denk dat het genoemde ook niet ideaal is. Aangezien de 14/9 al begrensd word op zuurstof vanuit het filter. En dan dat de carburateur ook niet echt een vol mengsel aanlevert aan de cilinder.. De hele setup is zowat gebaseerd op sloom, en dan zit er een brom kop op die dan ineens meer compressie moet gaan geven ...

Dit eindigd in een situatie dat dicht bij 30km / u en voorbij als de nete de brommer laat trillen en vooral wat erg rauw laat lopen plus waar rare geluiden.. Kan de bromkop dan zeker niet aanbevelen..met die 3 kwart snor setup..
Meer druk zorgt er ook voor dat de boel onnodig warmer word. En een soort van compressie klop er door krijgt.

Ik hoop echter dat hij met de 14/12 toch wat voller gaat lopen ook al vervang ik de zuiger niet.

Re: Tomos snor houd op top wat in.

Geplaatst: 29 jul 2020 18:43
door fons716
Het ligt er ook aan welke speedy je hebt, wat is de diameter van de bocht want een dunne bocht trekt beter maar draait minder toeren.

Re: Tomos snor houd op top wat in.

Geplaatst: 02 aug 2020 22:28
door bromscoot
Dat durf ik niet te zeggen wat de diameter van de bocht is.. Maar denk dat het een brom type uitlaat is.. (bocht is wel wat dikker dan als van een snor..

Ik denk overigens dat die op top overtoeren draait, dat dit komt door de brom kop.. Heb er wel een 0,5mm koppakking er tussen zitten, maar volgens mij is gewoon de squisch te klein of zo.. Want soms kan ik het gashandvat gewoon even los laten en loopt de brommer gewoon door. Wat ik zou kunnen proberen is een dikkere koppakking van 0,7mm monteren en hopelijk word het dan wat minder. Het stotteren is ook wat minder, heb het imitatie begrens buisje van het luchtfilter vervangen voor een originele die ik paar jaar geleden eens bewerkt had (stukje buis wat tussen rubber en carb zat gelijk gesneden met het rubbere rondje en doet het nou iets beter. Om nou de sproeier 49 te vervangen met 48 lijkt me niet zo handig. Want met choke heeft die genoeg moeite als die eraf schiet om vol weg te komen.
Maar die imitatie begrens pijpjes zijn waardeloos.

Re: Tomos snor houd op top wat in.

Geplaatst: 03 aug 2020 09:21
door fons716
Lijkt mij sterk dat de squish te klein is, ik had bij mijn 50cc blokje de brom kop gevlakt zodat het opstaand randje helemaal weg is.

Lees dit eens, misschien herken je bepaalde dingen. https://wiki.tomosforum.nl/index.php/Op ... _tot_50%2B