Pagina 1 van 1

5e project Tomos - samenraapsel van onderdelen.

Geplaatst: 31 mar 2020 14:19
door Denn
Ondertussen weer een aantal Tomossen verder waarvan ik geen topic heb aangemaakt, heb ik nu weer een project klaarliggen wat wellicht leuk is om bij te houden.
Het word wederom een Tomos van begin af aan opbouwen en dit keer met onderdelen die ik reeds op voorraad heb, om de zolder een beetje op te ruimen tegelijkertijd.

Ik heb gezocht naar een zo net mogelijk frame met kenteken, om daarmee te beginnen. Deze heb ik gevonden voor weinig, welke ik allereerst ga voor behandelen (roestpreventie), plaatselijk bijwerken en reinigen. Bij deze kies ik ervoor om hem in originele kleur te houden en niet over te spuiten, dat kan later altijd nog maar is voor het uiteindelijke einddoel niet aan de orde.

Het frame in den beginne, een frame van een kaal gestripte Tomos voor donor onderdelen:
Afbeelding

Ik had reeds een compleet gereviseerd blok klaarliggen met lichte upgrades, dus die word voor dit frame gebruikt.
Verder komt er een chrome achterbrug onder, echter ben ik er nog niet uit welke kleur is die maak:
Afbeelding

Als uitlaat heb ik keuze uit verschillende opties. Ik heb een aantal Bullets liggen, maar die ga ik niet gebruiken. Ik ga of voor een Tecno Circuit uitlaat (trekkracht) of voor de looks en ik gooi mijn Homoet eronder die ik opnieuw in de hittebestendige verf heb gezet:
Afbeelding
Afbeelding

Tevens heb ik al tijden een set nieuwe YSS RD-220 verstelbare schokbrekers liggen, die ook meteen hun bestemming op dit frame zullen vinden:
Afbeelding

De keuze van het zadel ben ik nog niet uit wat ik neem, dat komt later op wel. Ik heb een nieuwe buddyseat, Xtreme achterzadel, origineel zadel etc. allemaal liggen, dus dat beslis ik later.
Ik ben bezig om een set bananenvelgen te spuiten in een parelmoer kleur. Nieuwe banden hiervoor liggen ook te wachten.

Als koplamp heb ik ook verschillende opties liggen, maar ik kwam een lamp tegen die denk ik mooi gaat passen. Het is een 6.5 inch gele chopper koplamp met rooster:
Afbeelding

Een nieuw type voorvork heb ik ook van de stapel gepakt om te gebruiken voor dit project, rijd toch wel zo prettig vind ik zelf.

Heel veel klein spul heb ik nieuw al liggen, te denken aan kabels, bobine, kabelboom, achterlicht.
Spatborden doe ik opnieuw spuiten en een roestbehandeling aan de binnenkant geven, zodat die er ook even tegenaan kan.
Een nieuwe kentekenplaat ga ik ervoor bestellen, die zet ik in de blanke lak wat ik met al mijn platen doe, dat oogt een stuk mooier.

Ik heb diverse sturen liggen, ik denk dat ik er een ook netjes opnieuw straal en spuit en daar heb ik ook nog een leuk idee mee om uit te werken.

Al met al is er nog wat werk te verzetten, wat het uiteindelijke eindresultaat zal worden weet ik zelf ook nog niet helemaal.
Dat word gaandeweg het project duidelijk en ik zal ook af en toe weer een update geven als jullie dat leuk vinden.

Tot de volgende!

Re: 5e project Tomos - samenraapsel van onderdelen.

Geplaatst: 10 apr 2020 21:21
door Denn
Ondertussen zijn er een aantal randzaken gedaan.
Als eerste kon de Homoet uitlaat een opknapbeurt gebruiken. Dus heb hem van binnen gereinigd, volledig geschuurd en voorzien van een meerlaagse hittebestendige laklaag. Tevens de bocht voorzien van heatwrap, doe ik bij meerdere uitlaten (ook nieuw) om deze te beschermen tegen corrosie en omdat ik persoonlijk het best te pruimen vind:

Afbeelding


Daarnaast de achterbrug die ik had toch zwart gespoten. Maar met Plastidip en daarover een stootvastere zwarte laag, zodat ik het ten alle tijden makkelijk kan verwijderen. Eindresultaat is niet vervelend:

Afbeelding

Re: 5e project Tomos - samenraapsel van onderdelen.

Geplaatst: 10 apr 2020 21:25
door Denn
En na een aantal velgensets voor de verkoop te hebben gedaan een setje 'bananenvelgen' gepakt om voor dit project klaar te maken. Nieuwe binnenbanden en buitenbanden, voor 2.25 x 16" en achter 2.50 x 16".
Als kleur heb ik een parelmoer gekozen, in de schaduw lijken ze zwart, in de zon gaat het van kopergoudbruin tot aubergine paars:

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Na de uitharding van de lak ze nog licht proberen te polijsten en goed in de coating zetten en dan kunnen ze wachten tot ze op de brommert kunnen.
Tevens de tankdop in dezelfde kleur gespoten, als subtiel detail.

Re: 5e project Tomos - samenraapsel van onderdelen.

Geplaatst: 17 apr 2020 16:52
door Denn
Tijd voor een nieuwe update. We hebben een nieuwe uitlaat op de stapel andere uitlaten liggen, maar deze kan wel eens kanshebber zijn om onder de Tomos te komen:
Afbeelding

Een originele Tecno Circuit uitlaat, echter met een Speedy demper. Ik wil een stille brommer hebben en dit mengsel combineert dat met een goede trekkracht, waar de Circuits om bekend staan. Eventueel maak ik de chromen demper nog zwart, maar dat valt nog te bezien.


Daarnaast vandaag wat delen gespoten, waaronder het frame en de spatborden.
Moet nog wat werk aan gebeuren, maar het grotere voorbereidingswerk ervoor is gedaan.

Wordt vervolgd.

Re: 5e project Tomos - samenraapsel van onderdelen.

Geplaatst: 17 apr 2020 21:34
door fons716
Dan hangt de speedy veel te laag en dat ziet er niet uit, ik hebt de speedy op de normale hoogte gemonteerd en er een pijpje schuin omhoog ertussen gelast.
Afbeelding

Re: 5e project Tomos - samenraapsel van onderdelen.

Geplaatst: 17 apr 2020 21:51
door Denn
We gaan het meemaken, er zit een beugeltje bij en ik zal gaan zien hoe hij komt.
Bij jou hangt hij er netjes onder.

Re: 5e project Tomos - samenraapsel van onderdelen.

Geplaatst: 29 apr 2020 20:34
door Denn
Ondertussen is het frame droog en zit een deel van de Tomos in elkaar. Het gaat gestaag, maar goed.

Ik wilde even wat foto's plaatsen van hoe ik de spatborden altijd behandel van mijn brommers.
Tenzij ze nieuw (origineel) zijn, maak ik ze allereerst kaal en glad. De binnenkanten zet ik altijd in de tectyl en desnoods overspuiten in kleur. Na 2 dekkende lagen tectyl ziet het er al goed uit:
Afbeelding

De buitenkanten bij dit project hoogglans zwart met meerlaags blanke lak gespoten:
Afbeelding

Re: 5e project Tomos - samenraapsel van onderdelen.

Geplaatst: 16 jul 2020 00:19
door Borcheld11
De speedy circuit uitlaat heb ik nog niet eerder voorbij zien komen :lol: . Vind eigenlijk wel wat hebben :P , in ieder geval sowieso een verbetering kwam looks en geluid.

Spatbord ziet er goed uit, ik heb liefste orginele Tomos spatborden. Zijn veel steviger dan die ultra dunne aftermarket troep. Heb zelf nog orginele Chrome spatborden, die helaas wel aan de binnenkant begonnen te roesten, heb 1 behandeld met roestomvormer-primer van action en de ander met zink-aluminium spray van Motip.

Tis eem afwachten welke beter de winter door komt. :roll:
Roesten gaan ze sowieso...

Re: 5e project Tomos - samenraapsel van onderdelen.

Geplaatst: 06 aug 2020 13:36
door Denn
Tussenstand:

Afbeelding
Afbeelding

Re: 5e project Tomos - samenraapsel van onderdelen.

Geplaatst: 16 aug 2020 22:14
door Borcheld11
Ziet er goed uit, spatbord stangetje lijkt mij nie orgineel :p

Had ooit op mijn vorige Tomos een olie gedempte voorvork, daarop ook oud type spatbord erop gekregen met wat moeite, had toen wa de stangentjes binnen de vorkpoten gemonteerd. (Had overigens geen kmteller-aandrijving toen)

Achterzitje zelf gemaakt? :koning: