Pagina 1 van 1

Koppelings probleem

Geplaatst: 18 mei 2009 00:47
door Robin
Ik heb wel eens ergens gehoord (kan ook hier geweest zijn) Dat er vanaf 2004 ongeveer een serie tomossen zijn verkocht met een klapperde koppeling. Nou hoorde ik dat je dat kan oplossen door de veren in te korten? Klopt dit, zo nee wat veroorzaakt die klapperende koppeling. Ik merk namelijk ook dat de tomos niet goed optrekt. Rijd eerst een beetje rustig. Dan begint het motertje te gieren en met zeer hoge toeren rijd ie pas weg. Ik hoorde dat dan de trekveer te slap is.

Kan iemand mij vertellen hoeveel ik dan van de koppelingsveer in moet korten? Want tja ik kan er wel wat eraf gaan halen, maar zo haal ik dan weer teveel af en zit de koppelingsveer weer te strak.

Moet ik dan alleen de startkoppeling de veer van inkorten of moet dan ook koppeling 2 worden gedaan?

Re: Koppelings probleem

Geplaatst: 20 mei 2009 18:08
door shadowranger
De klapperende koppeling komt door een te grote speling tussen hart en segmenten. Die hoort normaal opgevangen te worden door een diafragmaveer die gemonteerd is tussen de segmenten en het koppelingshart. Het heeft dus niets te maken met de koppelingsveer, die rond de segmenten ligt. Die zorgt er alleen voor dat de segmenten pas bij een bepaald toerental tegen het koppelingshuis komen waardoor je gaat rijden.

Het gieren/ slippen kan veroorzaakt worden door een te strakke koppelingsveer of een te hoog oliepeil.

Verder is bovengenoemd probleem eerder besproken. Zoek maar in de FAQ.